Proso w Chinach jedzono bardzo wcześnie

Już ponad 11 tys. lat temu mieszkańcy północnych Chin jedli proso. To kolejne odkrycie w ostatnich latach pokazujące, że rolnictwo rodziło się w Chinach mniej więcej w tym samym czasie co na Bliskim Wschodzie.

Proso włoskie

Włośnica ber zwana też prosem włoskim, choć tak naprawdę pochodzi z Chin. Fot. Jebulon, Creative Commons

Najstarsze ślady spożywania prosa w Chinach są efektem analiz mikroskopijnych pozostałości na ceramicznych naczyniach i kamiennych narzędziach pochodzących ze stanowisk w Nanzhuangtou i Donghulin w północnej części kraju. Badania ujawniły ślady skrobi charakterystycznej dla włośnicy ber, zwanej też prosem włoskim. Pozostałości z Nanzhuangtou mają 11,5-11 tys. lat, a z Donghulin 11-9,5 tys. lat.

To jak na razie najstarsze ślady używania prosa. Odkrycie pozwala przesunąć początki spożywania tego zboża o tysiąc lat. Niestety dużo trudniej za pomocą samych mikroskopijnych pozostałości skrobi wykazać, że już wtedy mieszkańcy Chin uprawiali to zboże.

Dużo pewniejsze dowody uprawy zbóż w północnych Chinach nie są jednak wiele młodsze od tego odkrycia, gdyż mają 10 tys. lat. Na stanowisku Cishan archeolodzy znaleźli kilka lat temu liczne doły zasobowe wypełnione ziarnami prosa zwyczajnego. Łącznie było tego aż 50 ton, co dość mocno wskazuje na intensywne uprawy, a nie tylko zbieranie ziaren z dziko rosnących roślin.

Daty te pokazują, że pierwsze społeczności rolnicze w Chinach rozwijały się prawie w tym samym czasie, co na Bliskim Wschodzie. Bazowały jednak na innych zbożach. Pierwsi rolnicy z Bliskiego Wschodu uprawiali bowiem pszenicę i jęczmień.

Xiaoyan Yang, Zhiwei Wan, Linda Perry, Houyuan Lu, Qiang Wang, Chaohong Zhao, Jun Li, Fei Xie, Jincheng Yu, Tianxing Cui, Tao Wang, Mingqi Li, and Quansheng Ge, Early millet use in northern China, PNAS 2012 109 (10) 3726-3730; published ahead of print February 21, 2012, doi:10.1073/pnas.1115430109

Houyuan Lu, Jianping Zhang, Kam-biu Liu, Naiqin Wu, Yumei Li, Kunshu Zhou, Maolin Ye, Tianyu Zhang, Haijiang Zhang, Xiaoyan Yang, Licheng Shen, Deke Xu, and Quan Li, Earliest domestication of common millet (Panicum miliaceum) in East Asia extended to 10,000 years ago, PNAS 2009 ; published ahead of print April 21, 2009, doi:10.1073/pnas.0900158106

NędzaUjdzie w tłumieŚrednieDobreBardzo dobreRewelacja (Oddanych głosów: 6, średnia ocen: 5,83 na 6)
Loading...