Makaron sprzed 2500 lat

Świetnie zachowany makaron zrobiony około 2500 lat znaleźli w jednym z grobowców w Subeixi (dystrykt Turpan, prowincja Xinjiang) chińscy badacze.

Nie jest to ich jedyne niezwykłe znalezisko w tym miejscu. Dzięki suchemu klimatowi do naszych czasów zachowały się jeszcze ciasteczka, danie wyglądające jak owsianka, a także owcze łby mające prawdopodobnie znaczenie symboliczne. Archeolodzy znaleźli też ceramikę, łuki, strzały, siodła, buty, noże i wiele innych wyrobów wykonanych często z materiałów organicznych. Wśród znalezisk jest nawet sweter.

Jak podkreślają chińscy badacze, z 19 znalezionych mumii wszystkie poza trzema należą do osób o wyglądzie charakterystycznym dla Europejczyków. Ludzie ci mają jasne włosy, głęboko osadzone oczy oraz wydatne nosy.

Naukowcy postanowili bliżej przyjrzeć się zachowanemu w pochówkach jedzeniu. Ustalili, że makaron, ciasteczka i „owsiankę” przygotowano z prosa. Przeprowadzili również eksperymenty mające na celu ustalenie metod przygotowania odkrytych dań. Badania te wykazały, że ciasteczka były pieczone. Stawia to mieszkańców Xinjiangu w gronie pierwszych piekarzy świata obok Egipcjan. Chińczycy sugerują nawet, że twórcy ciasteczek posiadali już spore umiejętności, co wskazuje, że wypieki pojawiły się tam dużo wcześniej.

Odkryty makaron nie jest najstarszym, jaki trafił się chińskim badaczom. W Laija w północno-zachodnich Chinach odkryli swego czasu jego nitki sprzed 4 tysięcy lat.

Wyniki badań jedzenia z Subeixi ukażą się w „Journal of Archaeological Science”. O odkryciach napisało już Discovery News. Dali zdjęcia.

Tags: