Jemy zboże od co najmniej 100 tysięcy lat

– Spożywanie dzikich zbóż przez prehistorycznych łowców-zbieraczy wydaje się być dużo starsze, niż dotąd sądzono – twierdzi Julio Mercader z Uniwersytetu w Calgary.

Najstarsze dotychczas dowody spożywania zbóż miały 12 tys. lat. Zespół kierowany przez kanadyjskiego badacza przesunął tę granicę o około 90 tys. lat.

Ślady spożycia zbóż i korzeni naukowiec znalazł w głębokiej jaskini niedaleko Jeziora Niassa w Mozambiku. Znajdowały się w niej dziesiątki kamiennych narzędzi, kości zwierząt oraz pozostałości roślin mające ponad sto tysięcy lat.

Na kamiennych narzędziach naukowcy zidentyfikowali tysiące ziarenek skrobi. Świadczą one niezbicie, że na masową skalę znoszono do jaskini i spożywano dzikie sorgo.

Jak mówi Mercader uważano dotąd, że w tym okresie ludzie nie zbierali nasion zbóż, ale tylko korzenie, owoce i orzechy. Badacz przypomina również, że włączenie zbóż do naszej diety jest uznawane za bardzo ważny krok w dziejach ludzkości ze względu na złożoność przyrządzania posiłków ze zbóż.

Odkrycie opisano w ostatnim Science. Skorzystałem też z depeszy AFP opublikowanej w Yahoo.

Tags: