Czekolada ma swe początki w indiańskim piwie?

Wygląda na to, że tak lubiana przez dzieci czekolada wywodzi się z indiańskiego napoju podobnego do piwa. Do takiego wniosku doszli amerykańscy naukowcy z Cornell University po przebadaniu 13 fragmentów starożytnych naczyń znalezionych w dolinie Ulúa w Hondurasie. Najmłodsze z nich ma 2200 lat, a najstarsze – 3100.

Naukowcy znaleźli na 11 fragmentach mikroskopowe pozostałości cieczy zawierającej teobrominę – podobną do kofeiny substancję o działaniu pobudzającym. Występuje ona w dużych ilościach w ziarnach kakaowca. Jej obecność na fragmentach nie była dla naukowców żadnym zdziwieniem. W Środkowej Ameryce bardzo chętnie pito napój zwany w języku Azteków xocolatl, który wytwarzano z roztartych ziaren kakaowca z dodatkiem chilli, kukurydzy i miodu.

Przecięty owoc kakaowca

Tym co zadziwiło naukowców, było to, że pozostałości cieczy na najstarszych z 11 fragmentów nie pochodzą najpewniej od xocolatl, ale od przypominającego piwo napoju alkoholowego (chicha) wytwarzanego m.in. z otoczającego ziarna kakaowca miąższu.

Naukowcy podejrzewają teraz, że xocolatl narodziło się podczas eksperymentów z piwopodobnym napitkiem. Nie są jednak w stanie stwierdzić dokładnie, kiedy do tego doszło. Pewne jest tylko, że miało to miejsce przed 600 rokiem p.n.e.

Na podstawie New Scientist.

Wiemy za to, kiedy xocolatl (czyt. szokolatl) przekształciło się za pomocą mleka i cukru w czekoladę. Doszło do tego oczywiście pod koniec XVI wieku, gdy hiszpańscy konkwistadorzy podbili Środkową Amerykę i napój z kakaowca trafił do Europy. Jednak aż do końca XVIII wieku czekoladę spożywano jedynie w stanie płynnym.